Türkiye Denizciler Sendikası
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Asgari Ücretliye Et Haram!

Asgari Ücretliye Et Haram!

Tarih 01 Temmuz 2010, 13:55 Editör tds

1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret belirlendi.İşçinin ailesi ile birlikte asgari standartlarda bir yaşam sürmesi için gerekli miktarın yanından bile geçmeyen brüt 760.50 TL olarak belirlendi.Net olarak 599 liraya gelen rakamın bir asgari ücretli aliesine getireceği fayda ortada!

Yeni asgari ücret, 1 Temmuz 2010’dan itibaren brüt 760.50 TL olarak belirlendi.

 İşçinin ücreti brüt 31.50 TL artıyor. Bu durumda işçinin eline geçen net asgari ücret farkı ancak 1 kg eti karşılayacak düzeyde kalmış oluyor.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRININ 818 LİRA, YOKSULLUK SINIRININ İSE  2.664 LİRA olduğu anımsanırsa yeni asgari ücretin dört kişilik bir aileye açlık sınırının altında bir yaşam sunduğunu anımsatmamız gerekli.

Yeni asgari ücret üzerinden  eline 19 lira 96 kuruş geçen bir asgari ücretli evine bir günlük çalışması karşılığı en ucuzundan bir kilogram kıyma dahi götüremeyecek.

TAVAN ÜCRET
Asgari ücretin 6,5 katı olarak belirlenen, sigorta primine esas aylık tavan ücret 1 Temmuz 2010’dan itibaren 204,90 TL arttı ve 4.943,40 TL oldu.
Tavanın üzerinde ücret alanın, örneğin 8 bin TL aylık ücreti olanın 4.943.40 TL’nin üzerindeki ücretinden, sigorta primi ve işsizlik sigortası primi kesilmiyor.

KAPICIYA VERGİ YOK
Asgari ücret alanların içinde, kapıcılar nispeten de olsa avantajlı. Nedenine gelince, konut kapıcılarına ödenen ücretler, gelir ve damga vergisi kesintisine tabi değil. Böyle olunca, kapıcıların eline geçen net ücret 47.31 TL daha fazla oluyor. Aslında yalnızca kapıcılar değil dadılar, bahçıvanlar ve evdeki temizlikçi kadınların ücretleri de gelir vergisinden müstesna tutuluyor (Gelir Vergisi Kanunu Md.23/6).
Asgari ücret, 2010’un ikinci yarısında arttı ancak asgari geçim indirimi, 1 Ocak 2010’daki asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Diğer işçilerin aksine, kapıcıların net ücreti bekar, evli ya da çocuklu olma durumuna göre değişmiyor.

Bu haber 16 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Manşet

Yeni Öğretim Dönemi Cüzdanlara Vuracak!

Yeni Öğretim Dönemi Cüzdanlara Vuracak! Yeni öğrenim yılının başlamasına çok az kaldı. Önümüzdeki Şeker Bayramı'nın hemen ardından okullardaki ders zil...

Enflasyon rakamları açıklandı.

Enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu aylık enflasyon rakamlarını açıkladı.

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

Yeni Web Sitemiz Hakkındaki Fikriniz Nedir?




Tüm Anketler

ÖNEMLİ LİNKLER


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi